Ekstra devičansko maslinovo ulje KAKO TESTIRATI PROIZVOD?

Saznajte kako da testirate proizvod – da li imate pravo kvalitetno maslinovo ulje?

Postoji nekoliko načina da proverite. Maslinovo ulje je najzdraviji dodatak salatama. Preporučljivo je da ga najviše koristite sveže, a manje za pripremanje jela, u tom slučaju najbolje na temperaturama ispod 190C.

Kupovina čistog maslinovog ulja je važna, bilo da ga koristite za ishranu ili za negu kože i kose. Nisu sva maslinova ulja jednaka, jer neki proizvođači mešaju maslinovo sa sojinim, suncokretovim, uljanom repicom i uljima niskog kvaliteta. Ako još niste pronašli provereni brend, testirajte ulje –saznajte da li imate ono pravo?

Testovi: 
Rezultate će Vam najbolje pokazati Vaš frižider. Stavite ulje u frižider naviše do 10 sati, ako se zgusne I očvrsne onda je reč o pravom ulju, a ako ne, onda ima dodataka. Najbolje je da ga ostavite ipak u frižideru 24 časa, jer ovaj test ima svoje mane. Naime, masline su različite, a I vreme branja može uticati na to koliko je potrebno ulju da se zgusne. Maslinovo ulje je 70 odsto mono nezasićeno, dok je recimo, suncokretovo ulje 70 odsto poli nezasićeno. Kada ih držimo na hladnom (u frižideru) mono nezasićene masti su čvrste ili polučvrste, a poli nezasićene su uvek tečne. Tako da će se maslinovo očvrsnuti, a suncokretovo neće. Pravo ekstra devičansko maslinovo ulje trebalo bi da očvrsne u frižideru, naravno ne kao mast ili maslac. Ipak ga ne čuvajte u frižideru i obavezno kupujte u tamnim flašama (bitno je da ih čuvate od svetlosti).

Test sa plamenom, takođe, često nije 100 odsto tačan, ali daje približnu sliku o tome sa kakvim uljem baratate. Čisto maslinovo ulje bi trebalo da gori kada ga zapalite, ali bez dima i jakih mirisa. Rafinisana ulja ne bi trebalo da gore uopšte.

Ostaje Vam još i test sa ukusom. Čistije maslinovo ulje se oseća, naravno, najviše na masline, ali mnoga ulja imaju biberast ukus ili čak voćne tonove. Inače, ekstra devičansko ulje miriše, s jedne strane, na travu i ima malo gorak ukus.

Ovi testovi su delimično pouzdani, ali pri kupovini možete se osigurati ako pazite na određene znakove.Obratite pažnju na (etikete):

1. Kategorija ulja
2. Proizvođač i osnovni podaci o firmi i pakovanju ulja
3. Datum pakovanja i rok trajanja
4. Dobar znak su i ekološke smernice (poputonih da ne bacate bocu, već da reciklirate)
5. Saveti o čuvanj u ulja
6. Oznaka da li je ceđeno hladno ili hladno presovano ili ekstra devičansko
7. Navedena kiselost (slobodne masne kiseline)

Preporučujemo:
Ekstra devičansko maslinovo ulje Filippo Berio i Speroni